Att vara anhörig till en person som till exempel har kognitiv svik eller en demenssjukdom så som frontallobsdemens, Alzheimers eller vaskulär demens är påfrestande för dig som anhörig.
Det är inte en slump att demenssjukdom ofta kallas för den anhöriges sjukdom på grund av det påfrestningar som det ger till dig som anhörig.
Det kan vara lätt att glömma att vara anhörig till någon som är sjuk kan också vara en givande uppgift, en resa fylld med kärlek, omtanke, och det är oftast här som en anhöriggrupp kan vara till hjälp för att underlätta i svåra situationer så du kan fokusera på att känna mer glädje tillsammans med den du bryr dig om tack vare det stöd och support du kan få från anhörig grupper.
I detta inlägg fokuserar vi på anhöriggrupper i Stockholms län, men alla kommuner i Sverige har skyldighet att erbjuda stöd till dig som anhörig enligt lag.
Det kan också vara värt att kontakta din vårdcentral där du bor. De kan ofta ge dig information om lokala anhörig grupper.
Stockholms stad:
Stöd till anhöriga: Stockholms stad erbjuder stöd till anhöriga i form av stödjande samtal, anhöriggrupper och mötesplatser. Du hittar mer information på deras hemsida: Stöd till dig som är anhörig – Stockholms stad
Anhörigstöd inom äldreomsorg: Om du är anhörig till en äldre person kan du få stöd genom din stadsdelsförvaltning. Du hittar mer information här: Anhörigstöd inom äldreomsorg – Stockholms stad
Äldre direkt: Du kan ringa Äldre direkt på 08-80 65 65 för att komma i kontakt med en anhörigkonsulent som kan ge dig råd och vägledning.
DemensCentrum:
DemensCentrum anordnar ofta anhörig träffar i Stockholms län för olika åldersgrupper där du träffas i person. De har också grupper online som du kan delta i. Vi rekommenderar att du tittar på DemensCentrums kalender på deras hemsida för att få uppdaterad information om datum för träffar.
Har du tips på andra anhörig grupper som du kanske hittat i Stockholm eller andra ställen får du gärna dela med dig av dem med oss på Bryr.
En anhörig grupp kan vara ett bra sätt att få stöd och känna dig förstod av andra i samma situation som dig.
Det finns också andra organisationer att vända sig till för att få ytterligare stöd oavsett vart du bor i landet här nedan har vi listat några av dem:
1177 Vårdguiden, www.1177.se
Anhörigas Riksförbund, www.anhorigasriksforbund.se
Anhöriglinjen, tel 0200-239 500
Demensförbundet, www.demensforbundet.se
Mind, www.mind.se
Minnesstig, https://www.minnestig.se/
UngAnhörig https://www.unganhorig.se/
Svenska kyrkan, www.svenskakyrkan.se