Att ha en närstående som du behöver bry dig om extra mycket på grund av en sjukdom, så som demens eller annan kognitiv svikt är en tuff och känslomässig uppgift. Det kan lägga ytterligare press i din redan hektiska vardag som kan resultera i att du känner dig otillräcklig.
Oavsett om den person du bryr dig om precis blivit sjuk, eller varit sjuk en längre tid kan det vara bra att veta vilka rättigheter du som anhörig har om du till exempel behöver vara sjukskriven för att ge det stöd din närstående behöver.
Enligt Försäkringskassan var det 16 100 människor 2023 som fick närståendepenning för att vårda en anhörig. Antal personer som fick ersättningen för att stötta en närstående.
I denna bloggpost har vi samlat information från Försäkringskassan och andra tips som ger dig generell information som kan underlätta för dig som anhörig så du vet vilka rättigheter du har.
Vi uppmanar dig att alltid vända dig till Försäkringskassan för att vara säker på att du får rätt informationen baserat på just din situation.
Närståendepenning:
Om din närstående har en livshotande sjukdom kan du ansöka om närståendepenning från Försäkringskassan.
- Ersättning: Du kan få ersättning för upp till 100 dagar per närstående, och ersättningen är knappt 80% av din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
- Krav: Läkarintyg som styrker den närståendes hälsotillstånd, samtycke från den närstående att du ska vara med vid vård, och att du förlorar inkomst på grund av ledigheten.
Lagen om ledighet för närstående vård:
Du har även rätt att vara ledig för att vårda en närstående med allvarlig sjukdom, även om situationen inte är livshotande.
- Allvarlig sjukdom: Detta ger dig rätt att ta ledigt för att vårda din närstående.
- Obetald ledighet: Ledigheten är obetald, men du har rätt att behålla din anställning.
- Rätt att återgå: Du har rätt att återgå till din tidigare anställning eller en likvärdig anställning efter ledigheten.
Kombinera närståendepenning och ledighet:
Du kan kombinera närståendepenning med ledighet för närståendevård för att få både ekonomisk ersättning och tid att vårda din närstående. Du kan läsa mer om närståendepenning och ledighet för närståendevård på Försäkringskassans hemsida.
Ta hand om dig själv och din närstående:
Att vårda en sjuk närstående kan vara både fysiskt och känslomässigt krävande. Glöm inte bort att ta hand om dig själv och söka stöd hos vänner, familj eller andra anhöriga.
Andra möjligheter:
- Flexibel arbetstid: Prata med din arbetsgivare om möjligheten att anpassa dina arbetstider för att underlätta vården av din anhörige.
- Stöd från kommunen: Kommunen kan erbjuda olika stödinsatser till anhöriga, t.ex. avlösning i hemmet, dagverksamhet och anhöriggrupper. Se denna blog post för mer information.
Viktigt att tänka på:
- Planera i förväg: Som anhörig är det viktigt att så tidigt som möjligt diskutera din situation med din arbetsgivare så det kan ha förståelse när du kan behöva extra stöd för att ta hand om en närstående.
- Informera dina vänner: Det kan vara bra att informera vänner i din omgivning att en närstående du bryr dig om är sjuk så att de kan stötta dig när det behövs men också ha förståelse för den situation som du befinner dig i.
- Ta hand om dig själv: Att vårda en anhörig kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande och du kan hamna i situationer där du inte längre känner att du kan prioritera din egna hälsa. Se till att du får den vila och avlastning du behöver och boka in tid för aktiviteter som får dig att må bra.
Vem använder närståendepenning?
- Oftast nära släktingar: En majoritet av de som får närståendepenning är nära släkt med den som vårdas.
- Flest kvinnor: Kvinnor utgör 70% av de som tar ut närståendepenning.
- Vård av föräldrar vanligast: Drygt 70% av de som får ersättningen vårdar sina föräldrar. Detta beror troligtvis på att de är i arbetsför ålder och förlorar inkomst när de vårdar.
- Även makar/sambos: 15% av de som får närståendepenning vårdar sin make, maka eller sambo.
- Vuxna barn och andra närstående: Det är mindre vanligt att föräldrar vårdar vuxna barn eller att personer vårdar andra närstående som inte tillhör den närmaste familjen.
Ojämnställt uttag:
Att kvinnor är överrepresenterade bland de som tar ut närståendepenning visar att det finns ett ojämställt uttag av förmånen. Det kan finnas olika orsaker till detta, som till exempel traditionella könsroller och att kvinnor oftare tar ett större ansvar för vård av anhöriga.
Mer statistik om förmånen publiceras på www.fk.se/statistik/sjuk/narstaendepenning
För mer information:
- Försäkringskassan: www.forsakringskassan.se
- Diskrimineringsombudsmannen (DO): www.do.se
- Kommunens hemsida: Sök på ”anhörigstöd”
Kom ihåg: Du har rätt till stöd och avlastning när du vårdar en anhörig du bryr dig om. Ta reda på dina rättigheter och möjligheter tidigt i processen för att underlätta i framtiden.