Att förlora en närstående är en av de mest omvälvande upplevelserna i livet. Förutom den känslomässiga påfrestningen finns det också en mängd praktiska och juridiska frågor som måste hanteras. Bryr, i samarbete med Familjens Jurist och Sorgochsaknad, höll nyligen ett webbinarium för att ge stöd och vägledning i denna svåra tid. Här är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som diskuterades:
Sorgens komplexitet och väntesorg
Maja Larsson, författare och influencer bakom kontot Sorgochsaknad på Instagram, talade om sorgens komplexitet och det svåra i att hantera ”väntesorg” – den sorg man upplever inför en förväntad förlust. Hon betonade att sorgen är mycket individuell och påverkas av relationen till den avlidne och ens eget anknytningsmönster.
-
- Väntesorgens utmaningar: Att pendla mellan hopp och acceptans, att leva i nuet samtidigt som man förbereder sig för det oundvikliga.
-
- Vikten av närvaro: Att skapa stunder av närvaro, dela tankar och känslor med den som är svårt sjuk, och att vara snäll mot sig själv.
-
- Sorgen efter förlusten: Chock, tomhet, lättnad (vilket kan väcka skam och skuld), och den ambivalens som ofta uppstår.
Maja betonade att det inte finns något ”efter sorgen” utan att det handlar om att integrera sorgen i sitt liv och bygga upp sig själv igen. Hon gav också råd om hur man kan stötta sig själv och andra i sorgen, bland annat genom att tillåta alla känslor, skapa en trygg plats för sorgen, röra på sig, tillåta sig att vara sårbar, lyssna utan att ge råd, undvika platityder, erbjuda konkret hjälp och ha tålamod.
Det praktiska och juridiska vid ett dödsfall
Molly, jurist från Familjens Jurist, gav en översikt över vad som händer rent praktiskt och juridiskt när någon dör.
-
- Dödsboet: En juridisk person som består av den avlidnes tillgångar och skulder. Skatteverket registrerar dödsfallet och ett dödsfallsintyg utfärdas.
-
- Dödsbodelägare: De som ska hantera dödsboet, antingen arvingar enligt lag (familj och släkt) eller testamentariska arvingar.
-
- Avvecklingen: Består av bouppteckning och arvsskifte.
-
- Bouppteckning: En lista över alla tillgångar och skulder, som ska skickas in till Skatteverket. Detta kan göras själv eller med hjälp av en jurist.
-
- Arvsskifte: Ett avtal mellan dödsbodelägarna om hur tillgångarna ska fördelas. Detta krävs om det finns flera dödsbodelägare. Även detta kan göras själv eller med jurist.
-
- Avvecklingen: Består av bouppteckning och arvsskifte.
-
- Förberedelser: För att underlätta processen kan man skriva ett testamente och fylla i ett ”Vita Arkivet” (ett dokument där man planerar sin begravning).
Viktiga tips för anhöriga
-
- Tillåt sorgen: Sörj på ditt eget sätt och tillåt dig att känna alla känslor.
-
- Sök stöd: Tveka inte att söka stöd från andra och dela dina erfarenheter.
-
- Var beredd på ensamhet: Många upplever en känsla av ensamhet när omgivningen går vidare.
-
- Var konkret i din hjälp: Erbjud konkret hjälp och omtanke till de som sörjer.
-
- Förbered dig: Skriv ett testamente och fyll i ett Vita Arkivet för att underlätta för dina efterlevande.
Genom att öppet prata om sorg och förbereda oss för de praktiska frågorna kan vi göra denna svåra tid lite lättare för oss själva och våra närståendes.
Bryr samarbetsapp:
För dig som är anhörig kan det även vara av stor vikt att använda sig utav Bryrs sammarbetsapp för att underlätta vardagen. Enligt våra undersökningar så är anhörigas största utmaning att få tiden att räcka till och hantera känslor. Därför att vi skapat en platform för anhöriga med fokus samarbet, kommunikation och planering kring den du bryr dig om.