Det kan vara en stor omställning för dig som anhörig när en närstående får en diagnos som till exemple Alzhimers sjukdom. Det kan samtidigt kännas som en lättnad. Tiden som följer efter en diagnos kan bli en känslomässig resa för dig som anhörig.
I detta blogginlägg får du tips och råd. De kan göra omställningen lättare för dig som anhörig. Tillsammans kan ni navigera denna nya fas i livet på bästa sätt.
Det är viktigt att komma ihåg att ni gör en resa tillsammans. Det kan finnas glada stunder, även om situationen känns svår.
Här kommer fem tips som kan hjälpa dig som närstående digit i resan:
1. Acceptera och skaffa kunskap
Det första steget är att acceptera diagnosen. Försök att förstå vad den betyder för den drabbade. Tänk också på vad den kan betyda för dig, din familj och andra närstående. När det kommer till demensjukdomar så finns det flera olika typer av demens som alla påverkar hjärnan på olika sätt med olika förlopp.
Ju mer du lär dig om hur det är att leva med demens ju lättare blir det för dig att förbereda dig på vad som kommer. Det kan också vara bra att uppmana andra i din omgivning att skaffa information så ni kan prata om det tillsammans.
2. Stöd och kommunikation
Det kan vara en stor förändring för dig som närstående. När din anhörig behöver mer stöd än vanligt, kan det bli svårt. Det är en påfrestning för dig att ställa om.
Du behöver också få till en bra kommunikation. Det handlar om vårdgivare, anhöriga och den du bryr dig om. Var tålmodig, lyhörd och skapa en trygg och förutsägbar miljö.
Det är vanligt att en person som drabbats av en demenssjukdom upplever ångest och oro. Det är bra om du försöker kommunicera så tydligt som möjligt och har tålamod med din närstående, de går också igenom en rad kännslor. Visa att du finns där och stöttar, även när det är svårt.
3. Planera för framtiden – tillsammans
Det är viktigt att planera för framtiden, både på kort och lång sikt. Bjud in din närstående i planeringen så mycket som möjligt. Diskutera framtida boende, ekonomi och vårdbehov medan hen fortfarande kan vara delaktig i besluten. Skapa en framtidsfullmakt som ger dig möjlighet att fatta beslut när din närstående inte längre kan göra det själv.
Genom att planera tillsammans tidigt i resan visar du att du respekterar din närståendes önskemål och att ni är ett team i detta tillsammans. Det underlättar också för alla andra anhöriga att ha en plan som hjälper och stöttar i framtiden.
4. Ta vara på nuet
Fokusera på att skapa meningsfulla stunder tillsammans. Gör saker som ni båda tycker om, och ta vara på de goda dagarna.
Kanske finns det några drömmar som fortfarande vill upplevas? Det kan vara stora som små. Skapa minnen tillsammans som kan ge glädje i svåra stunder. Tillexempel kan ni göra en spellista med låtar som ni båda tycker om på Spotify.
5. Ta hand om dig själv
Att vara anhörig till någon med demens är en krävande uppgift. Glöm inte bort att ta hand om dig själv, både fysiskt och psykiskt.
Sök stöd hos vänner, familj eller en anhöriggrupp. Unna dig tid för återhämtning och egentid. Kom ihåg att du inte kan ge det stöd din närstående behöver om du själv är utmattad.
Kom ihåg: Ni är inte ensamma. Det finns hjälp att få.
Tillsammans kan ni möta utmaningarna. Ni kan skapa en meningsfull tillvaro för den som har demens eller annan kognitiv svikt. Det påverkar det vardagliga livet.
Hur Bryr kan hjälpa dig som anhörig: Appen hjälper dig att samordna kontakter och planera. Den gör det lättare att följa upp och fördela arbetet mellan anhöriga. På så sätt kan du fokusera på stunderna med den närstående som ger livskvalitet.