Så håller Susanne kontakten från andra sidan jordklotet

Susanne Axelsson är bosatt på Nya Zeeland och vet hur tufft det kan vara att hålla kontakten på distans. ”Bryr-appen gör mig tryggare och gör samtalen med min pappa som har demenssjukdom mer meningsfulla”, säger hon.

2015 lämnade Susanne Axelsson Sverige för att pröva sina vingar utomlands. De senaste sju åren har hon haft Auckland, Nya Zeeland som bas.

– Jag trivs väldigt bra. I dag arbetar jag med utveckling och marknadsföring på ett nystartat techbolag, säger hon. 

En extra utmaning med att befinna sig 1 700 mil från Sverige är att hennes pappa lider av demens, och bor på ett särskilt boende.

– Som anhörig känner man sig nog alltid otillräcklig. Jag jobbar mycket med mina egna tankar och har kommit fram till att göra det bästa möjliga av läget. Det finns andra sätt att supporta än att vara nära fysiskt.

Ett viktigt hjälpmedel för Susanne är Bryr-appen. Där kan hon följa allt som sker kring pappan och hålla kontakt med de anhöriga hemma i Sverige. Främst sin syster, men även andra släktingar, som pappans syskon.

– Vi får en helt annan översikt och transparens jämfört med att använda mejl och olika meddelanden. Jag får snabbt en koll på uppgifter som behöver göras.

Appen hjälper Susanne att göra ”sin del av kakan”, exempelvis sköter hon bankärenden.

Trygghet och kvalitet

Att kunna följa vad som händer kring pappan gör Susanne tryggare. Men appen höjer också kvaliteten på kontakten mellan henne, hennes syster och pappan. Detta eftersom samtalen inte behöver handla om en massa praktiska saker.

– När jag pratar med pappa kan vi ha ett mer meningsfullt samtal. I stället för att fråga: ”När ska du till doktorn” kan jag fråga: ”Hur gick besöket hos doktorn i går?”. Jag kan vara mer dotter och syster och inte bara personen som sköter saker online.

Susanne växte upp med en mamma som drabbats av demenssjukdom och redan som 16-åring startade hon en hemsida med stöd till unga anhöriga. 

– Jag hittade inget material som vände sig till mig som ung. Då får man göra något själv, förklarar hon. 

Tips för dig som är anhörig på distans

  • Fokusera på det du kan göra, inte allt du känner att du borde.
  • Erbjud dig att sköta distansoberoende ärenden, exempelvis bankbetalningar.
  • Om det upplevs som krångligt med videosamtal, ta hjälp av en anhörig som är på plats eller personal på boendet. 
  • Beställ blommor, presenter – eller varför inte restaurangmat –  online, som levereras hem.
  • Samordna det praktiska arbetet med övriga anhöriga, exempelvis i appen Bryr.

Dela artikeln på sociala medier