Skapa Meningsfulla Stunder med Din Anhörige – En Resa mot Gemensam Livskvalitet

Att vårda relationen med en närstående, särskilt när denne går igenom utmaningar som sjukdom, kan vara en känslomässig resa för dig som anhörig. Någon som är väl insatt i detta är Caroline Cederroth Nylander vars mamma fick en demensdiagnos för 3 år sedan. Caroline är ett föredöme för hur man skapar livskvalité för både henne själv men också för din mamma vilket för väl insatt inte är helt enkelt då både känslor och ens mående utmanar situationen.  Trots detta finns det konkreta sätt att skapa meningsfulla stunder och bygga gemensam livskvalitet. Vi har bett Caroline om att dela med sig av sina bästa tips och råd vilket handlar om att välja rätt tidpunkt till att utforska kreativa aktiviteter och skapa minnesvärda ögonblick tillsammans.

När du mår bra speglas det i välmåendet hos din anhörige, säger Caroline. Det handlar om att ta med sig den positiva energin vid varje besök. Välj dagen och tiden som passar dig bäst, när du känner dig på topp. Ta med en fika som du själv njuter av – det kan vara den goda juicen, den speciella kakan eller din favoritfrukt. Din njutning blir en del av er gemensamma livskvalitet. Det är också viktigt att inte ställa för höga krav på dig själv under besöket. En enkel kopp kaffe tillsammans kan vara tillräckligt. Om din närstående inte orkar prata, plocka fram gamla minnen och dela med dig av ögonblick som har varit speciella för dig. Att rita tillsammans eller skapa listor för framtida planer kan vara en rolig och meningsfull aktivitet.

Caroline lyfter också att musik och dans är kraftfulla verktyg för att skapa värme i hjärtat. Det behöver inte vara en stående aktivitet – sitt ner tillsammans, håll varandras händer och gunga i takt till musiken. Melodin kan väcka känslor och skapa en underbar stämning. Var öppen för att prova nya sätt att koppla av tillsammans.

I mer energifyllda stunder kan en utflykt vara givande. Trots eventuella svårigheter med att komma in och ut ur bilen, kan det vara värt besväret. Utforska omgivningarna, lyssna på musik och låt frisk luft fylla lungorna. Besök platser som väcker positiva minnen, och ta er tid att njuta av varandras sällskap.

För de dagar när känslorna blir överväldigande och sorgen tar över, hitta tröst i att du gör ditt bästa. Ge dig själv en klapp på axeln för att ha bidragit till din anhöriges livskvalitet. Var nöjd och känn tacksamhet för det du har kunnat åstadkomma och minns att varje ögonblick tillsammans är en värdefull insats. 

Här har vi summerat 8 konkreta tips från Caroline:

1. Välj Rätt Tidpunkt:

Besök din anhörige när du känner dig som mest positiv och energifylld för att skapa en lugn och glad atmosfär.

2. Personlig Fika:

Ta med dig en fika som du själv älskar – det kan vara den där speciella kakan eller favoritjuicen.

3. Inget Krav på Storslagenhet:

Ha realistiska förväntningar. En enkel stund med en kopp kaffe kan vara lika meningsfull som storslagna planer.

4. Delning av Minnen:

När ord blir svåra, plocka fram gamla minnen och dela ögonblick som har varit speciella för dig och din anhörige.

5. Kreativa Aktiviteter:

Prova att rita tillsammans eller skapa listor för framtida planer för att stimulera kreativiteten och skapa glädje.

6. Musik och Dans:

Sätt er ner, håll varandras händer och låt musiken skapa en känslomässig koppling mellan er.

7. Utflykter:

Ta en enkel utflykt när möjligheten finns. Utforska omgivningarna tillsammans och skapa minnen utanför vardagens rutiner.

8. Tröst i Enkla Stunder:

Ge dig själv en klapp på axeln för att ha skapat livskvalitet i små stunder. Det är de små ögonblicken som bygger upp en starkare gemenskap.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar